06 30 272 9034

 

–első rész–

Ez az írás szülőknek szól – apukáknak, anyukáknak, kézzelfogható bizonyítékkal arra, hogy tudják, hogyan kell gyereket csinálni.

De vajon hány apuka és anyuka tudja, hogyan kell boldog gyereket csinálni?tips

(Talán pontosabb lenne azt kérdezni, hogyan lehet boldog felnőttet csinálni.)

Gyereket nevelni nehéz feladat. Hát még boldog gyereket nevelni!
Vajon hogyan lehet úgy nevelni a gyerekeinket, hogy felnőve sikeres, boldog, kiegyensúlyozott, magabiztos, szerető, elfogadó, bátor és nyitott felnőttek legyenek?

Mert ugye ez a gyereknevelés célja.

Sok szülő, úgy tűnik azt gondolja, a nevelés célja, hogy szófogadó gyerekei legyenek, akikkel lehetőleg kevés gondjuk van amíg végre elköltöznek tőlük.

Ez az írás azoknak szól, akik nem így gondolkoznak.

Bízz rám egy gyereket hét éves koráig, és én a felnőttet fogom visszaadni.” mondta Xavéri Szent Ferenc a XVI. században. És teljesen igaza volt. Bár a mai kor szakemberei inkább öt éves kor körülre teszik azt az időpontot, mire végérvényesen és teljesen kialakul, milyen felnőtt válik majd a gyermekünkből.

Szeretném, ha ezt jól megértenéd:
öt éves korra kialakul, milyen felnőtt válik majd a gyerekedből! Boldog vagy boldogtalan, szerencsés vagy szerencsétlen, magabiztos vagy örök bizonytalan, sikeres vagy sikertelen, győztes vagy vesztes, szerető vagy kegyetlen…

Öt éves korra! És ezen változtatni, ha nem is lehetetlen, kitartó és tudatos munkát igényel. Minél idősebb az ember, annál többet és többet.

Hogy milyen felnőtt lesz a gyerekedből, más szavakkal, hogy milyen élete lesz – sikeres vagy sikertelen, boldog vagy keserű, gazdag vagy nyomorúságos –, az tőled függ. Nem a körülményektől. Tőled.

Szóval, hogyan csináljunk boldog gyerekeket?
Egyszerű! Ha azt akarod, hogy a gyereked boldog legyen (és majd boldog felnőtt legyen), adj meg neki mindent, amire szüksége van.

Hallom, amint elküldesz a fenébe… Hogyan tudnál mindent megadni?!
De nem kell mindent megadnod, csak mindent, amire szüksége van ahhoz, hogy boldog legyen. Tudod, hány dologra van szüksége egy gyereknek ahhoz, hogy boldog legyen?

Saccolj!

Ne saccolj, megmondom:
Egy.

Igen, csupán egyetlen dologra van szüksége a gyerekednek ahhoz, hogy boldog legyen, és sikeres felnőtté cseperedjen. Ha ez az egy megvan, a többi nem számít. Ha ez az egy hiányzik, semmi más nem pótolhatja.

Adok neked egy feladatot!

Írj le hat jellemzőt, amivel szeretnéd, ha a gyereked felnőtt korában rendelkezne! Hat jellemzőt, amikről szeretnéd, ha igazak lennének a felnőtt gyerekedre.

Példa: Vállalkozó szellem. (Legyen a gyerekem egy vállalkozó szellemű felnőtt)

Mikor megvan a hat, vedd az elsőt, és gondold át, mit kell, hogy egy ember megkapjon gyerekkorában ahhoz, hogy kifejlődjék benne az adott jellemvonás.
Aztán vedd a másodikat, harmadikat, és így tovább.

Példa: a Vállalkozó szellem kialakulásához például biztonságos háttér kell. (Az, hogy a gyerek érezze, hogy követhet el hibákat próbálkozásai során.)

Mikor mindegyik jellemző mellé írtál valamit, aminek meg kell lenni a gyerekkorban ahhoz, hogy az adott jellemző kialakuljon (és lehet, hogy több jellemző mellé is ugyanazt írtad, és az rendben van!), vedd ezeket az “előfeltételeket”, és egyesével gondolkozz el azon, mit kell éreznie a gyereknek ahhoz, hogy egyáltalán felfogja az adott “előfeltétel” meglétét.

Példa: Ahhoz, hogy a gyerek érezze ezt a biztonságos hátteret, arra van szüksége, hogy tudja, a szülei mindig mellette vannak és lesznek. Vagyis feltétel nélkül bíznia kell a szüleiben.

Ez után vedd ezeket a most leírt dolgokat (megint lehet, hogy ugyanazt írtad többhöz is), és áss még mélyebbre bennük! Mi az, ami az adott dolog hátterében van? Mi az, ami még annál is fontosabb?

Ha gondosan megcsinálod ezt a gyakorlatot, végül egyetlen dolog fog maradni, ami mindennek a háttere és alapja.

Ezt az egy dolgot e–mailezd el nekem a sleeptalk@hipnozismindenkinek.hu címre!

Mielőtt továbbmennénk és elmondanám, hogyan adhatod meg a legfontosabb dolgot a gyerekednek mindössze napi két perc időráfordítással, a következő cikkben el fogom magyarázni, hogyan is működik a gyerekek elméje. Ebből meg fogod érteni, miért —szó szerint— létfontosságú, miket mondunk nekik.

Ez a cikk az első része egy három részes cikksorozatnak. Ha tudni akarod, mikor jelenik meg a következő rész, iratkozz föl a hírlevélre!