06 30 272 9034

– harmadik rész –

SleepTalk™

A cikksorozat első részében adtam egy feladatot, amit ha végigcsináltál, biztos vagyok benne, hogy megtaláltad azt az egyetlen és mindennél fontosabb dolgot, amire egy gyereknek szüksége van ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan fejlődjön és boldog, sikeres felnőtt váljon belőle.
A második részben betekintést kaphattál a színfalak mögé, az emberi elme működésébe.gabimosoly

Most röviden elmondom, hogyan is lehetséges azt a bizonyos fedőt leemelni gyermeked tudatalattijáról és miféle adalékokat kell beledobálnod ahhoz, hogy a benne fővő Élet Levese finom, gazdag, örömet hozó legyen.

Előre szólok, hogy itt csak nagy vonalakban tudom leírni mindezt. Ahhoz, hogy valóban megtanuld és helyesen tudd alkalmazni, el kell jönnöd egy tanfolyamra. Nem várhatod hogy egy cikkben megoldást találsz az összes gyermeknevelési problémádra, igaz?

Szóval…
Tudod, életünk két nagy részre oszlik:

Ébrenlét és alvás

Amikor ébren vagyunk, a tudatos elménkké a főszerep. Gondolkozunk, elemzünk, logikus következtetéseket vonunk le (vagy épp logikátlanokat, de mindenképp következtetéseket). A kritikus, elemző részünk éber, figyel, válogat, az amigdala csak „biztonságos”, saját hitvilágunkkal megegyező információkat enged be a tudatalattiba.

Amikor alszunk, akkor tudatunk azon része, amit a tudatos elmének nevezünk, kikapcsol. Azért alszunk, vagyis azért nem érzékeljük, hogy vagyunk, mert a tudatunk, ami ezt érzékelné, nincs ott. És vele a kritikus részünk is alszik.
Ám a tudatalatti soha nem alszik! A szívedet mindig dobogtatni kell, lélegezned is kell satöbbi.
Egy csöppnyi kémlelőnyíláson keresztül a tudatalatti szüntelen figyeli a külvilágot, és felébreszti a tudatot –vagyis téged–, ha valami veszélyt érzékel.

Amíg alszol, a tudatalattid többek között azzal van elfoglalva, hogy rendszerezze, értelmezze, elraktározza mindazt az információt (és ez több száz gigabyte lenne egy számítógépen), amit a nap folyamán összegyűjtött.

Azt is tudjuk, hogy ciklusokban alszunk. Egy éjszaka 5-8 alvásciklust „futtatunk le”, attól függően, mennyi ideig alszunk.
Egyes fázisokban a tudatalatti közelebb van a felszínhez, más fázisokban mélyen lent valahol.
Ha hallottál az agyhullámokról, egy ilyen alvás ciklus alfától, (mondjuk 8 Hz-től) thetán keresztül mély deltáig (akár mindössze 1Hz) terjed és vissza.

És persze így van ez felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt.

Miért fontos ez nekünk?

gabortol1Mert bizonyos részein a ciklusnak, amikor a tudatalatti közelebb van a „felszínhez”, kinyitható egy kis ajtó, vagy a hasonlatunkkal élve: leemelhető az a bizonyos tető a levesről. Ilyenkor szinte teljesen szabadon, a kritikus elme ellenőrzése nélkül „dobálhatunk hozzávalókat a levesbe”. Kicsit tudományosabban, ilyenkor szabadon adhatunk szuggesztiókat a tudatalattinak, amit az minden kritika nélkül el fog fogadni, és beépít a személy hitrendszerébe.
De ez csak bizonyos fázisokban működik, máskor a tudatalatti olyan messze jár, hogy egyáltalán nem hallaná amit mondunk. Ezért fontos pontosan tudni és felismerni a legmegfelelőbb pillanatot.

Érthető hova vezet ez a felismerés?
Ha tudod, mikor van a gyereked abban az alvásciklusban, amikor a tudatalattija nyitva van, szabadon adhatsz neki olyan szuggesztiókat, melyek beépülve az épp kialakulóban lévő hitrendszerébe, pozitív, hasznos, sikerre és boldogsághoz vezető meggyőződéseket fognak adni neki.
Ez azt is jelenti, hogy kijavíthatod azokat a nevelési hibákat, rossz beszólásokat, negatív, lehúzó kritikákat, amilyeneket minden szülő véletlenül is ad a gyerekének napközben.

Mindössze azt kell tudnod, hogy mit mondjál és hogyan.

A tudatalatti bizonyos szempontból úgy működik, mint egy nagyon egyszerű számítógép. (Más szempontokból meg úgy, mint egy nagyon bonyolult, de ez most nem lényeg.)
Egyszerű, tiszta, egyértelmű állításokat ért meg a legjobban.
Ezért amit mondunk, annak a következő szabályokat kell követnie:

  1. Legyen rövid tőmondat.
  2. Legyen pozitívan megfogalmazva (vagyis ne valaminek a tagadása legyen, mint pl. „Nem vagy rossz”)
  3. Ne tartalmazzon meggyőző szándékot, csak puszta kijelentést.
  4. Legyen hasznos.

És, hogy hogyan mondjuk?gabus_nagy

Csak képzeld el, hogy egyenesen a gyereked lelkéhez beszélsz.
Mert valóban ahhoz is beszélsz!

A SleepTalk™ tanfolyamon megtanítlak:

  • Pontosan mikor alkalmazd a módszert
  • Hogyan lehetsz biztos benne, hogy a gyerek épp a legmegfelelőbb alvási fázisban van
  • Pontosan mi az a 30 év fejlesztéssel gyémánt tisztaságúra csiszolt öt mondat, amit minden este elismételve biztos lehetsz benne, hogy a létező legjobbat adod a gyerekednek
  • Begyakorolhatod, hogyan beszélj, mit csinálj, hogy a maximális jó hatást érd el

Tudom, hogy eddig is tisztában voltál vele, milyen fontos szereped van a gyereked jövőjének alakításában. Bízom benne, hogy ezzel a cikksorozattal és a felkínált tanfolyami lehetőséggel megadhatom hozzá az eszközt is.

A SleepTalk™ módszer mögött mintegy 30 év gyakorlati kutatás és fejlesztés áll.
Itt felvázoltam a tudományos hátterét és gyakorlati alkalmazásának lényegét.
Az elsajátításához szükséges mindössze két órás tanfolyamról a www.sleeptalk.hu oldalon tájékozódhatsz.

Boldog gyerekeket kívánok!
MiklósLogo-lila